vanDerPoel_site

Niels van der Poels framtid

Fritt uppdiktade av Lagom Kondition utan Niels samtycke. Notera alltså, detta är inte sant. Än.

Nu är jag less på det här tänker Nils. Efter noggrant övervägande under en cykeltur runt östersjön hittar han sitt kall. Värt att notera om cykelturen är att hans packning närmast liknar ett bibliotek. Ett bibliotek med ett par reservslangar, en tandborste och lite cash i olika valörer. Mest dollar.

Det Nils kommer fram till är att han bäst förbättrar världen är genom att bli högstadielärare. Efter förhandlingar med lärarhögskolans rektor genomför han utbildningen i rekordfart, samt tar både Jöken, Feken och tre terminer mellanösterkunskap.

En klasskompis som varit kär i honom sen hen flyttade till Trollhättan i trean raggas upp.

Uppraggningen  består av en kraftigt intellektualiserad version av fråga chans-lappen. Klasskompisen kryssar i ja rutan i vändande mail. Inom kort har en borgerlig vigsel genomförts, villa i mexitegel flyttats in i och storken är på väg. Villan ligger cirka tre kvarter från den adress hans föräldrar alltid haft.

Nils engagerar sig helhjärtat som coach i skridskohallen och har inom kort en förening vars storlek får Holländare att tappa hakan och skrika “godverdomme”.Men ungdomstruppen kommer aldrig att producera några medaljer av nationellt intresse. Däremot kommer de vara vänner hela livet och bilda som en slags ostrukturerad frimurarorden som hjälper dom genom livet. Nils blir trivselfet och överlag uppskattad. 

Men ibland kan han fastna med blicken tom ut i evigheten i flera timmar. Alla runt honom vet bättre än att störa honom då.

Vart fan tog Nils van der Poel vägen? Jens Lind på sportspegeln ägnar sitt liv åt att hitta honom. Ingen vet. Och dom som vet håller käften och ler i mjugg. Efter ett 12 år långt hål i det van der Poelska CVet får en förläggare på ett mindre etablerat och vänsterorienterat förlag i gamla stan ett oväntat mail. Det innehåller inte mindre än 11 manuskript på böcker. 

Ett epos i fem band som känns som en modern uppföljare till Utvandrarna men i en modern tappning. En tegelsten som på extremt torr men perfekt oxfordengelska begår lustmord på det monetära systemet, den fria marknaden och internationell världsordning. 

Två samlingar poesi. Ett utkast på en internationell konstitution med ett minst sagt tjockt appendix av fotnötter. Samt en snudd på oläslig liten historia på hexameter av klassiskt snitt. Och en kärlekshyllning till en person som Nils lärde känna när hen flyttade till Trollhättan i trean och började i hans klass.

Samtliga böcker ges ut utom kritiken av världsordningen. Utvandrareposet når internationell framgång och filmatiseras med världens kanske dyraste rollbesättning. De övriga böckerna kommer att värma upp bokreor och ges bort som present till vagt bekanta i år framöver. Nils syns aldrig mer till. Inkomsterna av böckerna går enligt överenskommelse med förläggaren till välgörande ändamål. 34 år senare hittar en professor av en slump tegelstenen om den ekonomiska världsordningen. Moderniserar språket och publicerar den gratis. På enstaka år förändras världen i grunden till något oerhört mycket bättre. Men tyvärr är det redan försent och mänskligheten utrotas i en serie mycket otrevliga oväder.

Efter ett par år i sus och dus, finansierade av föreläsningar. Ärligt talat kan man nog kalla det osammanhängande 40-minutersblock av svammel och floskler. Men har man några OS-medaljer kan man fakturera 6-siffrigt och leverera undermåligt tänker Nils, och han har rätt. 

I alla fall. Trots sin frikostiga livsstil har han råd att lägga in sig på ett bättre privat rehab och därefter flytta in i en bättre lägenhet med havsglimt i ett skatteparadis. Med hjälp av fyra quants ägnas de närmaste åren åt att skapa en algoritm baserad på en synnerligen cynisk världsbild. Bakom stängda persienner förfinas och utvecklas systemet innan det slutligen sjösätts på den öppna marknaden och stabilt tickar upp den privata förmögenheten som ett proof of concept. Med det goda resultatet på papper skapas en fond specifikt skapad för världens allra rikaste. Som USP har Nils skapat en kultur av “no questions asked” samt ett snillerikt system av loopholes som undviker all typ av beskattning för både honom och hans investerare. 

Nils dör av en hjärtattack orsakad av en förstorad hjärtkammare samt alldeles för mycket kokain. Han blir bara 33 år gammal. Hans förmögenhet är obeskrivlig i sin storlek och han jagas internationellt av en rad olika polismyndigheter och blir känd som den ekonomiska brottslighetens pablo Escobar. Förmögenheten hittar man aldrig. Och ingen kommer på hans begravning.